Reading Comprehension Passage 2

0
1908
English Passage

Directions (1-10)Read the passage carefully and answer the questions that follow:

Sometimes in early November, a 21-year-old student at the Indian Institute of Technology (IIT), Kharagpur, development heartburn and palpitations besides being unable to sleep at night- classic symptoms of depression. He wasn’t alone. Ahead of placements, which start Tuesday at the leading IITs, many students are afflicted as the stress of landing a top-paying job takes a toll.

By the middle of November, the campus grapevine and the media make much of salaries in excess of Rs 1 crore being offered to batch mates in pre-placement offers (which precede the final ones).

“Since my parents heard this, they have been calling me and checking on the trend of final placement in terms of salaries,” said the final-year student of mechanical engineering mentioned above.

The wide disparity between the highest and lowest salaries offered to students- as much as Rs 2 crore including stock option to Rs 8 lakh- is key to what’s emerging as a mental health issue for students and the schools that are meant to nurture them. Family expectations add to the stress.

“Parents who are not well informed do create tremendous pressure on the students. Students as well as parents should be level headed and understand that crore-plus salaries are offered to only a handful and not all get this,” said IIT Guwahati director Gautam Biswas.

Babu Vishwanathan, placement advisor at IIT Madras, said many students change subjects in pursuit of higher salaries

“The hefty packages compel many students to switch to computer science stream as most students from this department get the highest compensation packages,” said Vishwanathan.

Dean Sivakumar M Srinivasan said November is “pressure cooker” for both students and faculty.

Students who have ranked at the top throughout their semesters are especially prone to placement depression when they fall to get picked up on the first or second day.

“Even though these students at the end of placements may secure better offers as offered by Day 1 and 2 companies, these students are highly stressed out on discovering that they do not figure in the early slots,” said Shashi Mathur, professor in charge of the training and placement cell at IIT Delhi.

Getting selected by a top recruiter becomes critical for many.

“Students link performance to their personality and identity. This turns out disastrous for them. At least 10% of (IIT Delhi) students face an identity crisis,” said IIT Delhi student counselor Rupa Murghai.

1. Why do the majority of IIT students face depression?

a) Because their parents call them very often.

b) Because they link performance to their personality.

c) Because they are selected after the first and second day of placement sessions.

d) Because they are not provided with stress management session.

e) None of these.

2. What kind of parents create pressure on students?

a) Those who expect too much from them.

b) The strict ones.

c) Those who want their child to be selected on the first or second day.

d) Those who are not well-informed.

e) None of these.

3. The main reason behind students’ changing subjects is?

a) To obtain higher salaries.

b) Their parents pressurise them to do so.

c) They find the other subjects easier.

d) Not mentioned in the passage.

e) None of these.

4. Placements depression is faced particularly by the students who___.

a) Are rejected on the first or second day.

b) Belong to computer science stream.

c) Have ranked at the top throughout their semesters.

d) Both ‘a’ and ‘c’.

e) None of These.

5. The students of which stream are achieving the highest packages?

a) Mechanical

b) Electrical

c) Civil

d) Computer Science

e) None of these

6. Choose the words which are farthest in meaning of following words Disparity.

a) Gap

b) Inequality

c) Similarity

d) Difference

e) None of these

7. Level headed

a) Short-tempered

b) Balanced

c) Angry

d) Cool headed

e) None of these

8. Choose the words which are closest in meaning to compel.

a) Pressure

b) Force

c) Request

d) Instigate

e) None of These

9. Pressure cooker

a) Volatile

b) Difficulty

c) Torture

d) Humid

e) None of these

10. Critical

a) Complimentary

b) Typical

c) Complicate

d) Praising

e) None of these


 

Answer Key:

1. B, 2. D, 3. A, 4. D, 5. D, 6. C, 7. A, 8. B, 9. A, 10. B 

4.3 (86.67%) 3 votes
Previous

Reading Comprehension Passage 1

Next

Reading Comprehension for Bank PO and Clerk

Bank Wale Babu is here to help you get the best and updated content for Bank Exams, strictly as per the new pattern.